White wash één term voor verschillende bewerkingen

Ik krijg vaak klanten in de winkel die me vragen of ik iets heb om whitewash mee te maken. Probleem is dat niet iedereen dezelfde opvattingen heeft over wat “white wash” nu eigenlijk precies is. Er worden veel verschillende manieren van afwerking aan geduid met die term.

Er is een periode geweest dat op het platteland, de stallen na de winter wanneer de koeien het weiland weer in mochten,  werden schoongemaakt en voorzien van een nieuwe witte laag in de vorm van witkalk of verf. Wit staat voor reinheid en zuiverheid. Wat overbleef van deze klus werd soms op meubels gebruikt om er een witte waas of sluier overheen te krijgen. Het sluiereffect komt het meest tot zijn recht op ringporige houtsoorten die van zichzelf wat donkerder gekleurd zijn als eiken, noten en iepen. Het wit van de kalk steekt goed tegen het hout af en blijft lekker “hangen” in de grove poriën van het hout, vooral wanneer de zachtere delen van het hout worden uitgeborsteld met een staalborstel. Op lichte en dichte houtsoorten is het effect een stuk minder en eigenlijk niet zo geschikt, tenzij het hout meer dekkend wordt bewerkt.

Met gesso, een mengsel van krijt, lijm en water, kom je waarschijnlijk nog het meest in de buurt van wat oorspronkelijke whitewash was. Er is tegenwoordig een handige kant-en-klaar oplossing gevonden in een synthetische water gedragen variant. De pot goed omroeren en een dunne laag aanbrengen op (liefst) eikenhout. Wanneer het droog is kan de laag worden teruggeschuurd tot het effect is geworden wat je er van verwacht. De gesso kan worden onderhouden met blanke terpentijn was.

Een gesso op eiken geeft een mooie versleten laag

Een gesso op eiken geeft een mooie versleten laag

Met witte krijtverf die 1/12 of nog armer wordt verdund kan een beits worden gemaakt die gebruikt kan worden op eiken, maar ook op vuren of grenen. Je krijgt hiermee een keurige witte waas over het hout en er kan ook nog voor worden gekozen om de behandeling te herhalen voor een iets meer gedekt effect. Dit kun je natuurlijk ook met andere kleurtjes doen en het werkt ook prima op zachte houtsoorten die geen open poriestructuur hebben als vuren en grenen. Onze just paint krijtverf leent zich daar heel goed voor. Je kunt ook een black wash of een grey wash op deze manier maken. De laag moet worden afgewerkt met blanke antiek was of vloeibare was of kies een vernis van justpaint in mat, zijdeglans of glans.

Met verdunde krijtverf zijn ook meerdere kleuren toe te passen als "washeffect"

Met verdunde krijtverf zijn ook meerdere kleuren toe te passen als “washeffect”

Met liming wax of kalk was kan een kleur en afwerking in één keer worden gemaakt. Dit is een was waar krijt doorheen gemengd is. Zodoende krijg je een witte waas op je hout, maar gelijker tijd een waterafstotende toplaag. Ook deze was werkt het beste op een grofporige houtsoort als eiken die je ook nog met een staalborstel kunt uitborstelen. De pigmenten dringen dan in de poriën.

Met limingwax of kalkwas kan kleur en afwerking in één keer worden gemaakt

Met limingwax of kalkwas kan kleur en afwerking in één keer worden gemaakt

Met een hardwaxolie wit of hardwaxoil wit van bijvoorbeeld ciranova kun je ook een kleuring en afwerking in één keer maken. Dat wil zeggen……van dit goedje moet je twee lagen aanbrengen voor een goede bescherming. Maar die is dan ook écht heel goed. Eerste keer opbrengen en het overtollige wegvegen…..nachtje laten drogen….licht opschuren en de volgende dag een tweede laag aanbrengen.

Met hardwaxolie van ciranova moeten twee lagen worden aangebracht

Met hardwaxolie van ciranova moeten twee lagen worden aangebracht

Zo zie je. Het white wash effect is te maken met verschillende middelen. Welke je neemt is afhankelijk van de toepassing. Een tafelblad is echt het beste af met een witte wasolie. Een kast kan prima met verdunde krijtverf of limingwax. Gesso is erg fraai op bijvoorbeeld nostalgische spreukenborden. Maak zelf je keus en experimenteer naar hartenlust.

Houtelijke groet,

Richard

Advertentie

2 reacties

Opgeslagen onder brocante stijl, Techniek

2 Reacties op “White wash één term voor verschillende bewerkingen

  1. steigerhout meubelen

    bedankt voor het delen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s