Donker eiken blank krijgen…

Deze week kreeg ik van twee mensen een mail met min of meer dezelfde strekking.

Beste,

Wij hebben over 20 jaar kopie antieke meubelen gekocht( donker bruin), nu zou ik die graag zelf lichter willlen maken . Hoe kan ik dat het beste doen en met welke producten, zou u mij hier wat raad in kunnen geven.

Mvg

Geachte Heer,

ik zou graag het advies van u willen vragen. Wat heb ik hier voor nodig. Van donker eiken licht eiken maken.

Reden voor een blogpost lijkt me.

In de jaren '70 van de vorige eeuw waren "geloogd" eiken meubelen populair

In de jaren ’70 van de vorige eeuw waren “geloogd” eiken meubelen populair

Ook de donker eiken minisetjes zijn veelvuldig in de kringloopwinkels te koop

Ook de donker eiken minisetjes zijn veelvuldig in de kringloopwinkels te koop

Ik ga er even van uit dat we het hebben over de donker bruine eiken meubels die in de jaren ’70 zo populair waren. Een eenduidig antwoord is niet te geven omdat de bruine kleur op verschillende manieren tot stand kan zijn gebracht.

 1. Gekleurd met waterbeits zoals dat in de jaren ’70 veel gebeurde. Daarna werden de meubels blank afgelakt met de verfspuit. De laklaag kan daarnaast zijn onderhouden met boenwas. Boenwas en laklaag zijn te verwijderen met afbijtmiddel traditional en staalwol. De waterbeits is meestal een beetje in het hout gedrongen, maar kan er vaak toch gewoon worden afgeschuurd. Het kan daarna weer worden afgewerkt met olie, lak, was of wat dan ook.
 2. Geloogd met loog (een basische stof) dat een reactie is aangegaan met het looizuur in het eiken. Daarna afgelakt  of in de was gezet. De lak/waslaag is weer te verwijderen met afbijtmiddel en staalwol. Je kunt proberen het geloogde oppervlak te neutraliseren met een zure stof zoals onze Borma exterior woodcleaner. Kijk maar eens naar het filmpje Daarna kan weer voor een afwerking in lak, was of olie worden gekozen.
 3. Bij een aantal bouwmarkten wordt een lakachtige substantie verkocht die een kleurtje heeft. Meestal op waterbasis en verkocht onder de naam decorbeits, binnenbeits, houtbeits of iets van die strekking.
  In wezen een aangekleurde acryllak

  In wezen een aangekleurde acryllak

  Dit is ook te verwijderen met afbijt traditional  en staalwol. Meestal is het hout zelf niet echt gekleurd. Er ligt alleen een bruine laag òver het hout.

 4. Met een aangekleurde olie van bijvoorbeeld woca is kleur en afwerking in één laag gedaan, net zoals bij een hardwaxafwerking of decorwachs van bijvoorbeeld osmo. De kleur die door deze middelen is opgebracht zit vaak behoorlijk diep in het hout en is lastig te verwijderen. Er moet behoorlijk diep geschuurd worden. Afbijt heeft weinig effect bij de kleurolie. Decorwachs van bijvoorbeeld osmo lost erg slecht op in afbijt.

Afbijtmiddel is in de meeste gevallen goed om mee te beginnen. Let wel: het haalt de laklaag of waslaag er af, maar meestal niet de kleur (tenzij die kleur in “decorbeits” (3) is aangebracht. Als de kleur er niet afgaat en ook niet met schuren is er wellicht geloogd. Probeer te neutraliseren met een zuur.  Werkt ook dat niet, dan zou er een gekleurde (hardwax) olie op kunnen zitten. In dat geval  is het mogelijk beter om de bruine kast volledig over te schilderen. Wanneer  olie volledig droog is kan daar best overheen worden geschilderd, maar soms moet dat een aantal keren worden gedaan. Even doorbijten dus.

Misschien weet je nog meer manieren waarop de donkerbruine meubels tot stand zijn gekomen en hoe je dat er weer af krijgt. Ik zie dat graag terug in het commentaarveld. Help mee de kennis te verspreiden!

Met houtelijke groet,

Richard

Advertentie

17 reacties

Opgeslagen onder meubelrestauratie, Techniek

17 Reacties op “Donker eiken blank krijgen…

 1. Dini

  Wat is bijtende soda en waar kun je dat kopen?

 2. Wilma hamers

  Wat is bijtende soda, en kan dit ook als de kast geboend is?

 3. Nancy

  Is een donker kastje met heel veel houtsnijwerk lichter te krijgen ?
  Groetjes Nancy

 4. Heel handig, dank u wel (en fijne aanvullende tip van Winnie)!

  • Henk

   nou ik heb de laklaag/olielaag/looglaag er allemaal af geschuurd met een kleine haakse slijper met een lamellen schuurpapier schijfje en daarna met een schuurmachine met eerst grof en daarna fijn schuurpapier. in de scherpe kleine hoekjes en eventueel naden met een dremel en vreesje. Echter met de haakse slijper wel heel voorzichtig te werk gaan anders haal je er zomaar te veel af !!! veel succes

   • Diane

    Het beste om alle troep eraf te krijgen is gewone bijtende soda. Oplossen in kokend water en met een borsteltje (ik gebruik een afwasborstel maar kan ook met schrobborstel) afwassen. Let wel dat het kunststof haren zijn.
    Is een tip die mijn moeder kreeg van de echtgenote van een groot antiquair. Hijzelf had het over allerhande middelen die in de handel te koop zijn maar zijn vrouw verklapte hoe hij het zelf deed. 1 of 2 keer herhalen. Na de laatste keer goed spoelen en laten drogen. Dan kun je het boenen, beitsen, verven, whitewashen of wat je maar wil. Wel zoveel mogelijk koperen of ijzeren beslag verwijderen. Ik gebruikte voor een volledige slaapkamer anderhalf klein flesje. Voor nog geen 4€ dus had ik een blank houten slaapkamer. Zonder schuren!

   • Wat is “bijtende soda” Diane?

   • Zeker, mechanisch kan het ook, maar dat geeft voor de meesten teveel zooi.

 5. r

  Hallo wil een donker eiken salontafel kopen die met parketlak is bewerkt krijg je dat er nog afgeschuurd?

  Gr

 6. licht eiken stoel poot donker der maken hei is nu vrij licht en past niet
  echt bij donkere tafel..

 7. Winnie

  Goed en probaat middel is gewoon een papje van groene zeep verdund met spiritius en opsmeren met een afwasborstel (moet uiteraard eerst de laklaag er wel af). Maar dringt dan goed in de nerf. Alle bruine troep komt naar boven. Afspoelen met water. Wellicht herhalen voor goed effect. Ik zelf deed dat in de badkamer en dan douchekop gebruiken voor afspoelen en uitdruipen.

 8. Lijkt me gewoon een klereklus!

 9. Berber

  Wat een leuke blog!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s