Hout werkt

Onlangs kreeg ik een mail van iemand met de volgende vraag:

Wij hebben een tafelblad in opslag gehad. Nu blijkt dat de randen zijn gaan splijten.

We willen de tafel verkopen. Kunnen wij het blad zelf repareren?

Hoeveel kost dat bij u?

Samengesteld uit langshout en dwarshout

Samengesteld uit langshout en dwarshout

Het blad op de foto is een eiken blad dat is samengesteld uit hout dat in de lengterichting is gebruikt en in de dwarsrichting is gebruikt en daaromheen zit een samengestelde rand. Zolang  het hout heel erg droog is en wanneer alle delen even droog zijn en er een constructie wordt gebruikt  die  het hout ruimte geeft om te kunnen werken gaat dat goed. Maar zodra er een verandering van (lucht) vochtigheid gaat plaats vinden, dan kunnen dit soort problemen ontstaan. Om het simpel te houden: Hout werkt. Het verliest vocht, maar het kan ook weer vocht opnemen. Droogt hout, dan gaat het krimpen. Wordt het vochtig, dan zet het uit. Dat verschijnsel noemen we werking. Hout werkt in de breedte meer dan in de lengte.

De ketting is zo sterk als de zwakste schakel

De ketting is zo sterk als de zwakste schakel

Het kurkdroge blad (het heeft jaren in de woonkamer gestaan  en zal dus extreem droog zijn geweest) kwam in een opslag te staan die ongetwijfeld een stuk vochtiger was. Het hout is vast gaan zwellen. De binnenste planken zijn in de breedte meer uitgezet dan de kantplanken in de lengte konden uitzetten en daarom hebben de binnenste planken druk gegeven op de kantplanken.  De ketting is zo sterk als de zwakste schakel en dus hebben sommige van de verbindingen die uitzettende kracht niet kunnen tegenhouden en zijn open gaan staan.

Wat is er aan te doen? Wanneer de tafel weer binnen komt te staan, mag je aannemen dat ie weer gaat krimpen. Het zou dus kunnen zijn dat de naden weer dicht trekken. Maar als een verbinding kapot is, zal die niet spontaan weer vast komen te zitten. Om dit goed te herstellen zou het blad na droging (naar mijn mening) uitelkaar moeten worden gehaald, eventueel te veel hout moeten worden weggeschaafd en de verbindingen moeten worden gerepareerd. Dit zal niet kunnen zonder de afwerklaag te beschadigen en er is dan ook grote kans dat er opnieuw gebeitst  en gelakt moet worden. Al met al een flinke klus die behoorlijk tijd vraagt en dus niet goedkoop zal zijn. Voorkom dus liever te grote vochtigheidsschommelingen. Laat hout niet te ver uitdrogen. Hang bakjes water aan de CV of gebruik een luchtbevochtiger.

Heb jij dit soort problemen ook wel eens gehad? Met welke meubelstukken? Van welk hout? Kun je herleiden wat de oorzaak was? Heb je er wat aan gedaan? Wat dan? Of ben je een houtbewerker die dit heel anders zou aanpakken? Vond je deze info waardevol? Ik ben erg benieuwd naar je bevindingen en hoop dat je ze wilt delen in het commentaarveld hieronder.

Houtelijke groet,

Richard

Advertenties

2 reacties

Opgeslagen onder Hout en Bomen, meubelrestauratie, Techniek, Uncategorized

2 Reacties op “Hout werkt

  1. Goedemorgen Richard, even reageren op je blok want die zier er heel goed uit. Super man.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s