Zelf maak idee: waxinelichthouder van resthout

Die houtstelling van mij irriteert me al enige maanden mateloos. Telkens na een klus komen de stukken resthout in de stelling te liggen. Stukken hout waar eigenlijk geen grotere projecten meer mee zijn te doen. Ik haal er soms iets uit als ik wat te kort kom. Het is ook de reden waarom ik pennen ben gaan draaien, maar het schiet niet op. De stapel groeit harder dan dat ie wordt verminderd. Ik heb een soort van resthoutberg in mijn werkplaats waar maar geen eind aan lijkt te komen. Dit is hem:

Mijn groeiende houtberg

Mijn groeiende houtberg

Maar die houtberg zomaar opruimen en in de kachel laten verdwijnen kan ik eenvoudigweg niet over mijn hart verkrijgen. Het is prima hout waar nog van alles mee te doen is. Zou ik er wat aardige waxinelichthouders van kunnen maken? Leuk voor de kerst. Ik selecteer wat houtsoorten: eiken, beuken, iepen, noten, teak, kersen, esdoorn, essen. En zoals de houtstelling hout bevat, heb ik ook een krat met fraaie reststukken fineer. Ook daar valt altijd wel iets aardigs te vinden. Esdoorn, wengé, noten, padoek…

Er worden eerst min of meer gelijke latjes gezaagd:

Latjes zagen

Latjes zagen

En indien nodig, verbreden zodat we de breedte krijgen die we willen hebben. In dit geval 90 mm.

Plankjes verbreden als dat nodig is

Plankjes verbreden als dat nodig is

Nadat de plankjes droog zijn worden ze vlak gemaakt (ik doe dat met een vandiktebank, maar dat zou ook met een handschaaf kunnen) wordt een stapeltje van die plankjes op elkaar gelijmd. Zorg voor afwisseling met fineer of dunnere plankjes en wissel de houtsoorten met elkaar af zodat een mooi contrast ontstaat. Ik lijmde de dikte van het waxine lichtje (een grote) aan elkaar en het onderste gedeelte ook. In twee delen dus. Dat is gemakkelijker met het boren van het gat voor het kaarsje. Na het afkorten op 90 mm ziet dat er ongeveer zo uit:

Ene kant een stapeltje bovenste delen en aan de andere kant een stapeltje bovenste delen

Ene kant een stapeltje bovenste delen en aan de andere kant een stapeltje bovenste delen

Met een verstelbare gatenzaag worden de gaten voor de waxinelichtjes geboord. Kan ook met een zeven gatenzaag, maar gebruik liefst een boorstandaard en klem het werkstuk goed vast.

Gaten met de juiste doorsnee boren

Gaten met de juiste doorsnee boren

De bovenstukken kunnen nu op de onderstukken worden gelijmd. Het is handig eerst de gaten te schuren anders kom je er niet goed meer bij.

Boven en onderdeel op elkaar lijmen

Boven en onderdeel op elkaar lijmen

Als het spulletje droog is moet alles netjes gelijk worden geschuurd. Ik doe dat met een zelfgemaakte schuurschijf op de draaibank, maar dat kan natuurlijk ook met een bandschuurmachine of zelfs met de hand.

Alle kanten gelijk schuren

Alle kanten gelijk schuren

Na het netjes handmatig schuren met korrel 150 en 180 kan er een laagje sanding sealer op. Dat zorgt er voor dat de porien van het hout worden vevuld en dat de was straks niet “wegzakt” in het hout. Na het schuren met korrel 240 en 280 kan er een tweede laag op.

Een laagje sandingsealer

Een laagje sandingsealer

Het tweede laagje sanding sealer wordt geschuurd met korrel 320 en 400 en dan kan de was er op. Ik kies hier voor Briwax.

Als laatste het werkstukje in de was zetten

Als laatste het werkstukje in de was zetten

Kaarsjes er in en genieten maar. Prettige feestdagen en houtelijke groet,

Richard

Genieten maar van een prachtig setje design waxine houderd

Genieten maar van een prachtig setje design waxine houders

P.S. De houtstelling zou nu een klein beetje minder vol moeten zijn, maar volgens mij is er nog steeds genoeg om half Meppel van prachtige waxinelicht houders te voorzien. 🙂

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Techniek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s