Lijstwerk maken

Als je oude kasten bekijkt zit daar soms prachtig lijstwerk op. Een kooflijst of geprofileerde paneeltjes. Dat was lang voor de uitvinding van de bovenfrees of stationaire freesmachines met vaste freeskoppen waarmee in een handomdraai de meest leuke profielen kunnen worden gemaakt. Kleine profieltjes konden worden gemaakt met een profielschaafje. De timmerman had er soms een kist vol van. Van schaafjes met  allerlei profielen.  Grotere lijsten konden (kunnen) worden opgebouwd uit verschillende geprofileerde latten die op elkaar werden gelijmd. Een andere manier pasten wij afgelopen week toe. We zijn bezig met een kast voor in de winkel die een jaren ’20 uitstraling moet krijgen.  In de winkel staat al een kast waar deze een soort van broertje van moet gaan worden. De bestaande kast heeft een kooflijst die ik ook graag op die nieuw te maken kast wil hebben. Maar die lijst heb ik niet meer en dus gaan we hem namaken. Met handkracht en vakmanschap en veel geduld. Uiteraard heb ik geen hekel aan elektrisch gereedschap, maar sommige bewerkingen kunnen nu eenmaal het best met de hand worden gedaan.

Met een profielaftaster wordt het profiel overgenomen van een stukje bestaande lijst.

Een strookje schilderstape wordt op een schraapstaal geplakt en hierop wordt de contour van het profiel overgenomen.

Nu wordt met ronde, driehoekige en platte vijlen het profiel exact in het schraapstaal gevijld.

Telkens blijven controleren. Dit ziet er aardig goed uit! Enige tolerantie moet worden geaccepteerd. Het blijft handwerk!

De nieuw gemaakte profielschraper wordt in een van beukenhout gemaakte houder geplaatst. Het ijzer is later iets lager gezet om de volledige ronding te kunnen maken.  De twee nokken aan de zijkant zorgen straks voor de geleiding langs de lat.

Met de cirkelzaag wordt een lat (in dit geval sloophout) op maat gezaagd en gevlakt. Daarna  op de juiste plaatsen en op de juiste diepte groeven gezaagd. Zeg maar: het grove voorwerk!

Dan volgen vele uren van schrapen. Het beste werkt het om het schraapblok van je af te duwen. Neem pauzes tussendoor om de kramp uit je handen te laten wegvloeien en de spieren tot rust te laten komen.

Na vele uren van hard werken, zweet, kramp en blaren komt er een moment dat het profiel er zo uit ziet. De bewerkte lat is klaar om met de vandiktebank op dikte te worden geschaafd. Hij is nu nog 27 mm en de uiteindelijke dikte moet 20 mm worden.

Dit is de achterkant van het profiel. Duidelijk zijn de spijkergaten te zien. Maar ook sloophout is hout en kan prima worden hergebruikt.

Als de lat op dikte is worden de zijkanten met de cirkelzaag op 45 graden gezaagd.

Even vergelijken. Rechts is het originele stuk lijst. Links is het door ons bijgemaakte profiel.

De kooflijst kan nu op de kast worden bevestigd en dat doen we dan ook….

De kast in aanbouw, maar nu van een afstandje. Zo’n lijst geeft een heel ander aanzicht.

Wanneer je zelf ook eens wil proberen een profiel bij te maken op deze manier, dan zijn hier schraapstalen en de bijbehorende aanzetstalen te koop.

Advertentie

4 reacties

Opgeslagen onder meubelrestauratie, Techniek

4 Reacties op “Lijstwerk maken

  1. Jij gaat ook wel heel ver, maar prachtig mooi om te zien! Voor dit soort eigen werk prachtig en helemaal gewoon alleen al om te weten en te laten zien dat je het kunt… Om het woord maar weer eens te gebruiken, #Respect 😉

  2. Erika

    Ik ben stil……vakman! Herinneringen komen boven. Mijn Opa was ook zo’n vakman. Schitterend

  3. Berber

    Hij wordt prachtig! Ik ben erg benieuwd hoe het straks in de winkel staat met alle mooie pigmenten, harsen en lijmen er in!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s