Een pootje bijmaken

Soms zijn de pootjes van een antieke kast zo aangetast door houtworm, verrot doordat de onderkant in water heeft gestaan of gewoon verlorengegaan met de tijd. Af en toe krijg ik dan de vraag of ik zo’n pootje kan bijmaken. Natuurlijk kan ik dat. Maar het komt zo weinig voor dat ik hier nou niet bepaald routine in heb opgebouwd. Het uit de hand kopieren en er voor zorgen dat een identiek tweede exemplaar ontstaat is (voor mij) bijna onmogelijk. Maar met veel meten, goed kijken, rustig en geduldig werken kun je aardig in de buurt komen van een (op het oog) gelijk exemplaar.

Het begint met een samengesteld beuken blok waar het pootje ruim uit te halen valt. Rechts staat het na te maken pootje.

Dan maken we een perfecte cilinder. Met een goede stand van de beitel wordt het hout weggesneden en krijg je een glad resultaat.

Met een potlood worden de eerste insnijdingen gemarkeerd en het vormgeven kan beginnen.

Met goed meten en gebruik van krompasser de vorm nu perfectioneren. Rustig werken en je hoofd gebruiken. Eén verkeerde beweging en het pootje kan in de kachel.

Na netjes schuren is het pootje waarschijnlijk niet volledig identiek, maar wel zo gelijk dat eenmaal teruggeplaatst onder de kast het verschil niet meer zichtbaar is. De klant moet nu zorgen voor een gelijkende oppervlakte afwerking. Het verbindingsstuk bovenaan heb ik expres laten zitten. Het geeft een betere verbinding onder de kast, maar kan ook worden afgezaagd als dat niet nodig is.

Advertenties

4 reacties

Opgeslagen onder houtdraaien, Techniek

4 Reacties op “Een pootje bijmaken

  1. hoeveel zou een van zo’n poot kunnen kosten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s