Koper, messing en brons verouderen

Onlangs kwam een klant bij me in de winkel met een paar mooie koperen/messing kandelaren die van een piano afkomstig waren. Ze waren mooi glimmend zoals je dat ook wel tegenkomt bij bepaald meubelbeslag. Ze was er blij mee, maar niet met de kleur. Ze zou liever het koper verouderd zien zodat ze beter bij haar interieur zouden passen. Kunnen we dat veranderen? Jazeker kan dat. We kunnen het verouderen. Het koper krijgt dan een fraai gepatineerd effect. Hieronder zal ik uitleg geven hoe het werkt.

De bruineervloeistof zit in flesjes van 500 ml. Let op het is een giftige stof, dus draag handschoenen.

We hebben voorwerpen van glimmend koper of messing of brons

Het glimmende beslag wordt in onverdunde bruineervloeistof gelegd. De voorwerpen moeten goed “onderwater” staan. Eventuele lak moet eerst worden verwijderd. Je ziet de kleur veranderen…..

Na een minuut of tien, maar dat is afhankelijk van de kleur die je wilt, kunnen de voorwerpen uit het badje worden gehaald. Aiaiaiai…..Dat is wel erg bruin! Maar geen nood…..

Droog de voorwerpen met een stuk keukenrol of oude lappen af. Een laagje aanslag wordt er nu afgepoetst. Wanneer het te donker is geworden kan met fijne staalwol het oppervlak lichter worden gemaakt. Meestal is het afdrogen al gewoon voldoende. Dit is dan het resultaat. Een fraai verouderd aanzien van het meubelbeslag of andere koperen voorwerpen. Giet het restand vloeistof niet door de gootsteen, maar bewaar het voor een volgende keer of lever het in bij het klein chemisch afval depot bij de gemeente.

Welke chemische stof er voor zorgt dat het koper verkleurt is me een volstrekt raadsel. Wanneer een scheikundige dit leest, of kent u toevallig een scheikundige, die dit mysterie kan oplossen, dan kom ik daar graag mee in contact. Ik ben er erg nieuwsgierig naar. De bruineervloeistof is hier te koop: http://www.meubelrestauratieshop.nl/contents/nl/d9_overige_producten.html#p152

Advertenties

8 reacties

Opgeslagen onder brocante stijl, Techniek

8 Reacties op “Koper, messing en brons verouderen

  1. Marc

    Kan ik ook een Comtoise Klok hiermee behandelen voor de donkere kleur?

  2. Waarschijnlijk is dit zwavellever (kaliumpolysulfide)

  3. hedwich

    Ben je nog op zoek naar een antwoord op het mysterie van de bruineervloeistof? Ik heb contact met een paar scheikundigen/chemici, die het wel willen uitzoeken!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s