Houten werkbank: zelf maken of toch kopen?

Veel mensen knutselen en klussen thuis al jaren op een workmate, een gammele tafel of een stel schragen. Leggen hun werkstuk op een paar kratjes of stapel balkjes. Ergernis ten top, beschadigde werkstukken, verwondingen aan handen en tenen en in het ergste geval een tot het uiterste getart stress niveau met echtscheiding aan het eind daarvan. Herkenbaar???? Misschien is het tijd voor een echte serieuze houten werkbank.

Beter niet zo…..

Maar een echte timmermans- of meubelmakers werkbank moet wel aan een aantal eisen voldoen:

  • Hij moet zwaar zijn. Liefst zo zwaar mogelijk. Door een hoog gewicht staat de werkbank stevig en duw je hem niet zomaar weg bij bijvoorbeeld schaafwerk, hakwerk of beitelwerk. Door de massa blijft de werkbank keurig op zijn plaats en wandelt hij niet door de hele werkplaats.
  • Het liefst is de werkbank van beuken. Nog liever van gestoomd beuken. Deze houtsoort is van zichzelf al aardig zwaar, maar het grootste voordeel is dat het hout eigenlijk niet splintert en ongelooflijk sterk is.
  • Het blad moet voldoende dik zijn. Een met iedere klap van de hamer meeverend werkblad is uitermate irritant, en zorgt voor ergernis bij het inslaan van een spijker.
  • Het onderstel moet stevig en spelingsvrij in elkaar zitten. De werktafel moet niet heen en weer gaan wanneer u er tijdens welke werkzaamheid dan ook tegenaan duwt. Omdat het hout door krimp zichzelf loswerkt, is het prettig wanneer de verbindingen kunnen worden aangetrokken met een spie die dieper wordt geslagen of een moer die wordt aangedraaid.
  • De werkbank moet klemmogelijkheden hebben. Het liefst d.m.v. twee bankschroeven die kunnen worden gebruikt met bankhaken die in verschillende gaten kunnen worden gedrukt.
  • De werkhoogte moet ergonomisch verantwoord zijn. Een hoogte van ca. 85 cm voldoet voor de meeste personen.
  • Het is handig wanneer er onder de werkbank gereedschap kan worden opgeborgen zodat het onder handbereik ligt. Dat kan met een speciale onderkast die voor de werkbank op maat is gemaakt.  Dit is natuurlijk niet noodzakelijk, maar het maakt het werken wel prettiger. En ook veiliger wanneer de kast kan worden afgesloten met een slot zodat gevaarlijk gereedschap niet in handen kan vallen bij onbevoegden zoals kinderen.

Het is heel goed mogelijk om een prima werkbank te maken. Maar als u dat kunt, dan is de kans erg groot dat u al over een werkplaats beschikt, en dus ook al een werkbank heeft. Tsja….waarom zou je er dan nóg één maken…..? Maar voor wie dat graag wil is hier een goede beschrijving te downloaden. Deze is in het Engels, maar de tekeningen zijn duidelijk genoeg.

Voor wie deze klus teveel van het goede is, of voor diegene die nog geen werkbank heeft maar er wel graag één wil, die raad ik aan hier eens te kijken. We hebben prachtige houten werkbanken die aan alle eisen voldoen en die weinig duurder zijn dan wanneer u er zelf één zou maken.

Beter en veiliger…..

We hebben enkele werkbanken, dubbele werkbanken (duo werkbanken), werkbanken voor vier personen (quadro/quattro werkbanken), maar ook opklapwerkbanken. En die laatste is ook uitermate geschikt om in een garage te plaatsen en toch de auto niet buiten neer te hoeven zetten.

Advertentie

1 reactie

Opgeslagen onder Techniek, Uncategorized

Een Reactie op “Houten werkbank: zelf maken of toch kopen?

  1. Emmy

    Hier staat zo’n zelfde alleen is die al zeker 50 jaar oud, onverwoestbaar ding

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s