Design……?

Onlangs kwam ik via iemand die ik volg op Twitter, een site tegen die ik hier niet nader zal noemen. Er werd verwezen naar een lamp die bij nadere inspectie bleek te bestaan uit een porseleinen fitting en een draadje met een te kiezen kleur en een witte plastic plafondkap.

De lampjes in kwestie. Geleverd zonder lamp.

Eigenlijk een fitting die tot zo’n beetje de jaren zestig (schat ik in) gemeengoed was. Massaproduct ontworpen voor functionaliteit. Niet voor de mooi. Er werden armaturen bedacht en lampenkappen om het ding te bedekken en zo het geheel  een enigszins esthetisch aanzien te geven.

We zijn nu een jaartje of vijftig verder en de fitting staat nu op een website voor hippe “designdingen” en kost € 32,95. Een lelijk ding, gemaakt voor enkele kwartjes staat te koop voor € 32,95. En het gekste van alles….? Het is een bestseller in Scandinavië. “Inmiddels heeft deze prachtige minimalistische hanglamp ook zijn weg gevonden naar Europa en de rest van de wereld” aldus de beschrijving. Er valt mij trouwens direct op dat de verantwoordelijke voor deze site blijkbaar niet weet dat ook Scandinavië tot Europa behoort. Maar blijkbaar kennen ze dan wel weer hun doelgroep/publiek erg  goed…. Wanneer je een dergelijke verhuisfitting mooi vindt als lamp op zichzelf, en daar € 32,95 voor wil betalen, dan kan het haast niet anders zijn dat je ook niet weet dat Scandinavië gewoon bij Europa behoort.

Er is zoveel rotzooi op de markt gebracht dat de consument zo langzaamaan niet meer lijkt te weten hoe producten tot stand zijn gekomen en de commercie speelt daar leuk op in. Er is tegenwoordig behangpapier met een betonprint. Leuk voor als je een bunker in een oorlogsfilm moet imiteren, maar het echte behang is toch echt bedacht om lelijke muren (zoals beton) te bedekken en gezelliger te maken.

Eiken houten planken worden in een machine ”verouderd” tot de stukken er af vliegen en er deuken, butsen en krassen inkomen alsof die vloer al 200 jaar ligt. Wat nog erger is, is dat er laminaat wordt verkocht met een print van die imitatie verouderde plankenvloer. Nu nog even wachten op behang met een print van laminaat met een print van een kunstmatig verouderde vloer.

Ik hoor u iets denken in de trant van: “nou, de een vindt dit mooi en de ander dat”. Fout, u vindt helemaal niets. U trapt in onzinnige kletspraatjes van sluwe marketing bonzen. “Laat iedereen toch in zijn waarde”……. Hoor ik weer.

U mag best vinden dat een fitting aan een draadje mooi  is, maar daarom is het dat nog niet…..

U mag best vinden dat bosvruchtenthee uit een raar piramidezakje lekker is, maar daarom is het dat nog niet….

U mag best vinden dat de i-Pad een onmisbaar apparaat is, maar daarom is het dat nog niet……

U mag best vinden dat McDonald’s lekker spul verkoopt,  maar daarom is dat nog niet zo……

U mag best vinden dat Nederland vol is, maar daarom is dat nog niet zo…..

En u mag ook best vinden……..

We leven in een vrij land en dus mag u vinden wat u wilt. Wat ik alleen hoop, is dat uw mening echt bij u vandaan komt. Dat u zich niet al
te zeer laat leiden door marketeers die u met speels gemak een emmer stront verkopen.

Ik hou van eerlijke handel en wanneer u me kunt betrappen op het vertellen van kolderverhalen aangaande die handel, dan hoor ik dat
graag. U kunt mij daar op afrekenen; sterker nog:  ik waardeer het wanneer u me daar op afrekent omdat ik niet wil meedoen aan het verkopen van gebakken lucht. En als u niet weet wat mooi is, dan wil ik u daar best in ondersteunen. 😉

Kijk maar eens naar een aantal foto’s van “Vormgevers in Hout” waar ik afgelopen weekend was. Bedenk daarbij dat de makers iedere zaagsnede, inkerving, haal van een schaaf, inzet van een beitel, keuze van het materiaal en iedere verbinding, weloverwogen hebben gedaan. En dat alle vele uren werk die daar in zijn gaan zitten maar mondjesmaat betaald worden. Maar de liefde voor het vak wint telkens van de zucht naar geld. Ik heb niet de indruk dat de makers van de bovengenoemde fitting dezelfde opvatting hebben.

Onderstaand werk is niet van mij maar van exposanten bij Vormgevers in Hout. Voor zover te achterhalen:

EGthout meubelmakerij en meubelvormgeving
www.egthout.nl (bovenste en onderste)

Bert Aalbers www.bertaalbers.nl (een na onderste)

Van wie de andere twee werkstukken zijn is mij niet bekend. Wanneer de makers zich melden zal ik ook hen vermelden.

Vat lelijke woorden niet op als aanval. Ontvang ze als gift van iemand die zijn gevoelens en kwetsbaarheid wil delen. (Marshall Rosenberg)

Advertenties

2 reacties

Opgeslagen onder Uncategorized

2 Reacties op “Design……?

  1. Gelukkig maar, ik was al bang dat ik niks meer mocht vinden 🙂

    Ik vond vandaag 8 lege bierflesjes van een niet nader te noemen merk in de bos. Middenin het bos, niet langs de paden. Dat is ook zoiets… we mogen dan wel vinden dat het mag, maar het hoort er zeker niet! Maar dat is iets anders. Of toch net niet? Hoe dan ook, je postje in helder en duidelijk en laat iedereen zich maar weer eens achter de oren krabben.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s