De whiskykast is klaar

Nu de kastlichamen staan, kan begonnen worden met de deuren. Latten worden op breedte geschaafd uit een 28 mm dik paneel. Die worden daarna teruggeschaafd naar 21 mm. Daarna wordt er een sponning in gefreesd en een kantje afgeschuind onder een hoek van 15 graden. De deurframes worden nu met halfhoutverbindingen in elkaar gezet en gezekerd met een deuvel. De borst van de verbinding wordt daarbij ook op 15 graden gezaagd zodat het geheel mooi in elkaar past.

Gezekere halfhoutverbinding met schuine borsten

Proefstuk om te kijken of de deuren goed langs elkaar passen

De rolletjes van het schuifdeursysteem worden daarna nauwkeurig uitgemeten. Gaten worden geboord en de rolletjes/geleiders worden er in getikt met een nylon hamer. Van te voren is een proefopstelling gemaakt om te kijken of de deuren goed langs elkaar schuiven. Aan de hand daarvan zijn nog enige aanpassingen gedaan.
Als de deuren klaar zijn worden ze in de rail gezet. Hierbij ontstaat een probleem. Aan de bovenkant van de kast zit een geleiderail die wordt afgeschermd door een lat. Ik kan de deur daarom niet aan de onderkant in de rail zetten en hem daarna aan de bovenkant op zijn plaats zetten. De lat zit in de weg. Misschien andersom? Eerst aan de bovenkant en dan aan de onderkant? Daar is te weinig ruimte voor. Daarom gaan eerst alle planken er uit. Nu kan ik de deuren schuin naar achteren zetten. Onderkant in de rail en dan aan de bovenkant het geleidepalletje omhoog schuiven. Dat gaat goed. Het systeem wordt afgesteld en het loopt allemaal prima.

Helaas ontdek ik weer een ontwikkelingsprobleem. De bovenste dorpel gaat schuil achter de lat aan de bovenkant. Het stoort me aanvankelijk niet, maar zo staat het niet op de tekening. De bovendorpel had twee keer zo breed gemoeten. Na een nachtje slapen en overleg met de klant maak ik de dorpel met enige kunstgrepen breder. Dat staat toch beter.

De bovendorpel valt weg achter de lat

Met verbrede bovendorpel is het mooier

Daarna wordt de kast en de deuren geschilderd en worden de gaten van de schuifdeurkomgreepjes ingefreesd. Hiervoor wordt eerst een mal gemaakt van trespa. Het frezen gaat daarna een stuk gemakkelijker.  Wanneer zo’n greepje er in gepast wordt staat het gelijk een stuk meer af.

infrezen schuifdeurgreepjes

 Bij het vastspijkeren van de glaslatten die ik eerder had gemaakt gebruik ik meestal een tacker op lucht. Dat gaat meestal heel goed, maar je kan de pech hebben dat het spijkertje dat ingeschoten wordt door een noestje of doordat hij net niet de goede hoek heeft zijn eigen weg gaat zoeken. En dat is dan meestal een weg die je liever niet wilt. Net in het glas bijvoorbeeld. PATS ….zegt de ruit. Er springt een hoek uit. OP VRIJDAGMIDDAG OM 15.00 uur!!! En ik heb afgesproken de kast maandag af te leveren. Gelukkig is er nog iemand bij de glashandel die een nieuwe ruit voor me kan snijden. Dat komt dus goed. Met overslaand hart spijker ik de rest van de glaslatten vast. Zonder verdere problemen.

Een hoek springt uit het glas

 Als zaterdag alle verf is gedroogd wordt alles geschuurd, want de vezels van het hout zijn keurig rechtop komen te staan waardoor het oppervlak aanvoelt als schuurpapier.  Daarna wordt alles in de was gezet waardoor een mooi glad oppervlak ontstaat. Alle onderdelen worden nu weer in elkaar gezet en getest. De kast is klaar en ik zie dat het goed is. Maandag wordt ze afgeleverd.

De kast is klaar voor aflevering

 

Advertentie

2 reacties

Opgeslagen onder Uncategorized

2 Reacties op “De whiskykast is klaar

  1. Eerlijk is eerlijk, het is een mooie kast geworden. Wij leveren whiskykasten van Mahoniehout, maar deze is mooi.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s