Over lenzencontrole en een whiskykast

De telefoon gaat. Ik neem op. “Meubeluniek, met Richard” is mijn steevaste antwoord.  “Ja, goedemorgen mijnheer, ik zou graag bij u langskomen voor een lenzencontrole want ik heb er erge last van”. Even laat ik doordringen wat de man aan de andere kant van de lijn nu eigenlijk precies van mij wil. Dit wordt leuk, neem ik mijzelf voor. Ik vraag de man of hij wel zeker weet of hij het goede nummer heeft gedraaid. Dit nummer was hem doorgegeven, dus dat moest wel goed zitten. “Maar mijnheer ik ben meubelmaker. Ik wil best uw lenzen controleren, maar de kans is dan wel erg groot dat ik belangrijke zaken over het hoofd ga zien en zodoende een verkeerde conclusie trek uit mijn onderzoek. Laten we dat dus maar niet doen”. De man aan de andere kant ziet hier nu ook de humor wel van in en bedankt mij voor de moeite. Blijkbaar heeft hij inderdaad verkeerde lenzen want hij heeft zelfs moeite met het lezen van het juiste telefoonnummer. Briluniek en Meubeluniek…Lijkt ook wel een beetje op elkaar. Lachend ga ik weer aan het werk.

Er worden twee kastlichamen voor de whisky kast gemaakt. Met overlappend latwerk doe ik voorkomen alsof het één geheel is. Ook de plint en de kooflijst zijn in één stuk gemaakt. Wanneer de kast op zijn plaats staat zal niets er meer aan doen herinneren dat het eigenlijk twee losse kasten zijn.  De achterwand verlijm ik van twee panelen. In die panelen wordt een zgn “kraal” gezet. Dat suggereert dat de achterwand uit losse planken bestaat. Niet nodig, maar wel zo decoratief. Geeft net dat stukje extra. Hiervoor gebruik ik de handcirkelzaag en een “burijn”dat is een V-vormige guts van Kirschen. Tsjonge wat zijn die scherp.

De kast krijgt planken van 28 mm dik met een vaste tussenafstand omdat de flessen een min of meer vaste maat hebben. Deze planken zullen echt niet doorbuigen. Ook niet als er straks veel gewicht in de vorm van whisky op staat.

De kast in aanbouw bestaat uit twee delen. Dat is straks niet meer te zien.

De achterwand wordt voorzien van een kraal. Niet nodig, maar wel decoratief

Advertenties

5 reacties

Opgeslagen onder Uncategorized

5 Reacties op “Over lenzencontrole en een whiskykast

 1. Sanneke

  Oh, de vorige reactie was van mij natuurlijk, stond nog als ‘Rinke’ ingelogd.

 2. Rinke

  Hahaha, dus jullie gaan een werkvloer-ruildag doen? Met wie zal ik eens gaan ruilen dan? Ik zou wel eens een dagje…. archeoloog willen zijn en aan een opgraving mee willen werken. Mooi wordt je kast!

 3. Tom (@AWG_whisky)

  Kan niet, maar moet wel nog even, wachten tot de kast klaar is. Ziet er nu al geweldig uit!!

 4. Rinke

  Haha, ik was al bijna bang voor nog een concurrent; lenzenspecialisten zijn niet zo uniek in Meppel. Lijkt me trouwens niet zo verstandig om met een burijn een vast zittende lens los te peuteren…

  Dat wordt trouwens een mooie kast! Ben benieuwd naar de afwerking: wordt hij gebeitst of gelakt?

  • De kast zal in de witte decorwas worden gezet. De houtstructuur blijft dan we zichtbaar. Zullen we anders een dagje ruilen? Neem ik die burijn wel mee naar de Pearl en kom jij met je meetapparatuur bij mij in de werkplaats.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s